ZVP1 - zkouška vodních prací 1. stupeň

21.04.2011 10:26

V záchranné činnosti při vodních pracích musí pes zřetelně prokazovat ochotu k práci ve vodě. Pohyb ve vodě a jízda ve člunu musí být viditelně jeho přirozeným prostředím. Při dynamických cvicích (přinášení, vlečení) se výrazně hodnotí dychtivost a živost provedení. Při vyhledávání pachu (identifikaci) naopak klid a soustředění psa na prováděnou činnost.
Popis zkoušky ZVP1
V záchranné činnosti

při vodních pracích musí pes zřetelně prokazovat ochotu k práci ve vodě. Pohyb ve vodě a jízda ve člunu musí být viditelně jeho přirozeným prostředím. Při dynamických cvicích (přinášení, vlečení) se výrazně hodnotí dychtivost a živost provedení. Při vyhledávání pachu (identifikaci) naopak klid a soustředění psa na prováděnou činnost.
Sledování trasy člunu plaváním

Psovod nastupuje do člunu, pes sedí na břehu a po odražení člunu od břehu na povel psovoda vstupuje do vody a plaváním sleduje člun po určené trase k bójce, kde se člun obrací zpět. Psovod určuje rychlost pohybu člunu, pes může člun sledovat po straně nebo vzadu, ale nesmí se od něho vzdalovat více než 5 m. Trasa člunu je v 1. stupni 100 m, ve 2. stupni 200 m a ve 3. stupni 300 m dlouhá.
Speciální práce

u zkoušek vodních prací se provádějí všechny ve dne.
Při nenalezení

některého vzorku lidského pachu není zkouška splněna, pes obdrží bez ohledu na získané body známku nedostatečně.
Psovod

při plnění všech cviků, které vyžadují pobyt ve člunu, je vybaven záchrannou plovací vestou, stejně jako všichni ostatní členové obou posádek člunů.
Pes

ve speciálních disciplínách pracuje ve vodním postroji s madlem k bezpečnému uchopení při vytahování z vody do člunu.
Trasy člunů

i všechny další potřebné vzdálenosti na vodní hladině musí být vyznačeny zřetelnými bójkami, při snížené viditelnosti se světelným značením.
Člun při zkouškách vodních prací

musí být vždy vybaven motorem, další povinně přítomný člun již motor mít nemusí.
Zkoušku ZVP3

nelze pořádat jako ostatní zkoušky, probíhá výhradně jako Český pohár vodních prací, který je přeborem ČR.ve vodních pracích.
Bodové hodnocení zkoušky ZVP11 Přivolání psa ze člunu na břeh na 50 m 30 bodů
2 Aportování z vody na břeh praktického předmětu odhozeného pořadatelem ze člunu 15 m od břehu 30 bodů
3 Vyslání pro cizí předmět klidně plovoucí po hladině (25 m) 30 bodů
4 Donesení pádla ze břehu psovodovi ke člunu na mělčině broděním (15 m) 30 bodů
5 Aportování předmětu pořadatele do člunu (15 m) 30 bodů
6 Přivlečení surfu s osobou (25 m) 50 bodů
Speciální cviky celkem 200 bodů
Poslušnost 100 bodů
Zkouška ZVP1 celkem 300 bodů

Prováděcí pokyny ke speciálním cvikům zkoušky ZVP1
Přivolání psa ze člunu na břeh na 50 m

Psovod umisťuje psa ve člunu a zůstává stát na břehu. Pes, který dosud ve vodě nebyl (má suchou srst) je odvezen 50 m od břehu, kde člun zastavuje. Na zvukový povel psovoda ze břehu skáče pes ze člunu do vody a plave nejkratší cestou ke břehu k psovodovi. Pokud na 3. povel pes neskočí, člun se zvolna vrací ke břehu a psovod může povely opakovat až na poloviční vzdálenost (s odpovídajícími srážkami).
Aportování předmětu odhozeného pořadatelem (15 m)

Pořadatel ze člunu vzdáleného 15 m od břehu odhazuje do vody na pokyn rozhodčího libovolný předmět, který dobře plave. Na další pokyn vysílá ze břehu psovod psa k přinesení tohoto předmětu na břeh.
Vyslání pro cizí předmět klidně plovoucí po hladině (25 m)

Psovod se psem procházejí po určené trase v blízkosti břehu, jsou zavoláni rozhodčím na břeh, kde psovod upozorní psa na předmět klidně plovoucí na vodní hladině 25 m od břehu a vysílá ho k jeho přinesení. Pes nesmí vidět ani slyšet odhazování předmětu.
Donesení pádla ze břehu psovodovi ke člunu na mělčině broděním

Pořadatel umístí na břehu pádlo opřené o batoh (člun apod.) asi 10 m od břehu. Člun se psovodem se nachází na mělčině asi 5 m od břehu. Psovod na pokyn rozhodčího posílá psa ze člunu pro pádlo na břeh. Pes vyskakuje ze člunu, brodí ke břehu a přináší pádlo ze břehu zpátky do člunu.
Aportování předmětu pořadatele do člunu (15 m)

Pořadatel sedící ve člunu společně s psovodem a psem odhazuje na pokyn rozhodčího libovolný předmět, který dobře plave, do vody na vzdálenost 15 m. Na další pokyn vysílá psovod psa k přinesení tohoto předmětu. Pes vyskakuje ze člunu, plave pro předmět a přináší jej zpátky ke člunu. Po přinesení je aport odebrán a pes vytažen zpátky do člunu.
Přivlečení surfu s osobou (25 m)

Psovod prochází se psem po určené trase, je zavolán rozhodčím a upozorněn na surfaře ležícího na surfu bez plachty 25 m od břehu a stále volajícího o pomoc. Psovod vysílá psa na pomoc, surfař drží v ruce lano, které nabídne psu k uchopení a nechá se jím dovléci ke břehu.

www.bordera.webnode.cz